مقاله بررسی جامع تجارت الکترونیک
مقاله بررسی جامع تجارت الکترونیک در 50 صفحه ورد قابل ویرایش |
![]() |
دسته بندی | فنی و مهندسی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 63 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 50 |
مقاله بررسی جامع تجارت الکترونیک در 50 صفحه ورد قابل ویرایش
مقدمه
تمدن بشری از دیرباز دستخوش تحولات شگرفی قرار گرفته که از آنها با نام «انقلاب» یا «موج» یاد می کنند این امواج بسان امواج متلاطم دریا، نوع نگرش و زندگی انسان را با دگرگونیها و تغییرات ماهوی همراه ساخته اند.
گفته اند اولین اختراع بشر آتش بوده است که تقریباً چهار میلیون سال قبل از میلاد مسیح شناخته شده حدود 2500 سال بعد اختراع دوم انسان یعنی «ابزار» بوقوع پیوست. فاصله بین دو اختراع نشان از بدوی بودن بشر اولیه دارد، بعدها اختراعات جدیدتری به تناوب رشد و تمدن بشر اولیه وجود دارد، بعدها اختراعات جدیدتری به تناوب رشد و تمدن بشر به وجود آمد تا اینکه زمینه تغییر اساسی یعنی «موج اول» فراهم آمد و جامعه کشاورزی شکل گرفت. اولین تغییر در جامعه انسانی که به موج اول یا جامعه کشاورزی یا «عصر کشاورزی» مشهور شده است قبل از میلاد حضرت مسیح شروع شده و عمری 29500 ساله داشته است. هدف از ایجاد این موج حل مشکلات معیشتی و غذایی بشر آن زمان بوده است. بعد از ایجاد موج اول و گذشت تقریباً سی هزاره از آن، موج بعدی که به آن انقلاب صنعتی یا عصر صنعت می گویند آغاز شد هدف از موج دوم تولید مواد و ابزار کار به منظور کاهش اتکای انسان بر قدرت بازوی کار بود. عصر موج دوم هم که دوران پرتلاطمی را سپری کرده به 500 سال می رسد و دوران آن از نظر تئوری سپری شده است در موج دوم، بشر موفقیتهای شگرفی به دست آورد. اختراعات در صد سال پایانی موج دوم و به خصوص از سال 1900 میلادی به بعد باعث تغییرات وسیعی در مشاغل گردید و مشاغل کشاورزی را که تا آن زمان 90% کل مشاغل را شامل می شد چنان تغییر داد که در بعضی از کشورها مانند ایران این رقم به 17% و در کشورهای توسعه یافته به 4 تا 7% رسیده است. به مرور در پی موج دوم نیازهای جدیدی دیده شد که دیگر امکان حل آن با دیدگاه قبلی امکانپذیر نبود. در حقیقت به توسعه صنعت نیاز بود تا اطلاعات بسیار بیشتری از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل گردد و بشر نیاز بیشتری به دانش داشت. لذا تولید، توزیع و استفاده از اطلاعات محور این تغییر قرار گرفت.
با اختراع کامپیوتر در سال 1948 میلادی فضای تولید و پردازش اطلاعات و دانش توسعه یافت و به مرور با امکان اتصال چندین کامپیوتر به یکدیگر و ایجاد شبکه های کامپیوتری امکان و فضای تولید، پردازش و انتشار اطلاعات و دانش گسترش یافت، به خصوص با مطرح شدن شبکه جهانی کامپیوتری یعنی اینترنت از سال 1968 این امر شتاب بسیار بیشتری به خود گرفت. بنابراین اختراع کامپیوتر و به دنبال آن مطرح شدن اینترنت باعث شد که از 50 سال پیش تاکنون موج جدیدی به نام عصر اطلاعات یا جامعه اطلاعاتی شروع گردد. به طور خلاصه هدف از مومج سوم دسترسی به اطلاعات و دانش با استفاده از ابزار فناوری اطلاعات (IT) مانند رایانه، شبکه های متنوع محلی و جهانی و اینترنت به همراه توسعه نرم افزارها و سخت افزارهای موردنیاز عصر اطلاعات بوده است. از جمله ویژگیهای منحصر به فرد موج سوم، سرعت، شتاب و حرکت آن است. وجود جنبه های کاربردی زیاد اینترنت به منظور رفع نیازهای ضروری و روزمره انسان، باعث رشد و توسعه روزافزون آن شده است در سال 1977 فقط 111 پایگاه در اینترنت وجود داشت در سال 1987 این تعداد به 10 هزار پایگاه رسید. این افزایش بصورت نمایی ادامه پیدا کرد به طوریکه در سپتامبر سال 2002 میلادی این تعداد به بیش از 200 میلیون پایگاه رسیده است. تعداد کاربران اینترنت نیز به شدت در حال افزایش میباشد به طوریکه از سپتامبر 2001 که تعداد کاربران 407 میلیون بوده تا سپتامبر 2002 این رقم به 840 میلیون نفر در 218 کشور رسیده است. پیش بینی میشود تا سال 2006 تعداد کاربران اینترنت به حدود 2 میلیارد نفر و تا سال 2020 بیش از 80% افراد روی کره زمین دسترسی به اینترنت داشته باشند. اقتصاد جهانی در حال حاضر با سرعت زیاد به سمت اینترنتی شدن یا به بیان دیگر الکترونیکی شدن پیش می رود.
تعریف تجارت الکترونیک
به طور کلی برای تجارت الکترونیکی تعاریف مختلفی ارایه شده است که اغلب آنها مبتنی برتجارب گذشته در استفاده از تجارت الکترونیکی بوده است. در ساده ترین شکل میتوان آن را به صورت «انجام مبادلات تجاری در قالب الکترونیکی» تعریف نمود. کمیسیون اروپایی در سال 1997 آن را به این صورت تعریف نمود که: «تجارت الکترونیکی بر پردازش و انتقال الکترونیکی داده ها و اطلاعات، شامل متن صورت و تصویر مبتنی میباشد» تجارت الکترونیکی فعالیتهای گوناگونی از قبیل مبادله الکترونیکی کالاها و خدمات، تحویل فوری مطالب دیجیتالی و انتقال الکترونیکی را شامل میشود.
تجارت الکترونیکی را میتوان جنبه پیشرفته ای از مبادله الکترونیکی اطلاعات دانست مبادله الکترونیکی اطلاعات عبارت است از تولید، پردازش، کاربرد و تبادل اطلاعات و اسناد به شیوه های الکترونیکی و خودکار، بین سیستم های رایانه ای بر اساس یک زبان استاندارد مشترک، که با توجه به این تعریف تجارت الکترونیکی را میتوان مجموعه ای از ارتباطات و مدیریت اطلاعات تجاری به اضافه سرویس های مربوط به آن دانست.
مزایای تجارت الکترونیک
مطابق گزارش ACTIVMEDIA درآمد از طریق اینترنت در سال 1998 حدود 25 میلیون دلار و در سال 2001 به 5/1 تریلیون دلار خواهد رسید. در تجارت الکترونیکی هزینه های بازاریابی و توزیع و سرویس دهی در مقایسه با تجارت سنتی بسیار کاهش می یابد. در این تجارت وجود واسطه ها معنائی ندارد. چون بزرگترین تولید کنندگان میتوانند با مصرف کننده ارتباط مستقیم برقرار کنند. در حقیقت تولید کننده مشتریهای خود را می شناسد و آنها را از دست نمی دهد. مشتریها نیز با مراجعه به یک سایت سعی می کنند بعداً نیز از همان سایت خرید کنند. یک دلیل آن این است که مشتریان مایل نیستند شماره کارت اعتباری خود را دائماً در همه جا پخش کنند. البته با ایجاد پول الکترونیکی نیز این مشکل مرتفع خواهد شد.
یک مدل تجاری بدین گونه تعریف میشود «سازماندهی محصولات، خدمات و جریان اطلاعات و همچنین منابع درآمد و سودتولید کنندگان و خریداران» مدلهای تجاری موجود در تجارت الکترونیک متنوعند که در اینجا به 10 مورد آنها اشاره میشود:
1- فروشگاه های الکترونیکی (E- shope)
فروشگاههای الکترونیکی، بازاریابی اینترنتی یک شرکت یا مغازه است. در اولین گام انجام این امر به خاطر پیشبرد و ترقی شرکت و ارایه کالاها و خدمات بوده است. هر شرکتی که یک سایت اینترنتی فقط برای حضور در اینترنت ایجاد کند، میتوان گفت که یک فروشگاه اینترنتی اولیه ایجاد کرده است (هر چند که سایت اینترنتی از نظر رابطه کاربری کاملاً پیچیده و ماهرانه باشد). امکان سفارش دادن و پرداخت به این فروشگاه الکترونیکی خیلی افزایش یافته است و اغلب با کانالهای بازاریابی مرسوم ترکیب شده است. سود و مزایای منظور شده در شرکت. درخواست ها را افزایش میدهد و با هزینه کمی به همه جهان فرستاده میشود و باعث کاهش هزینه در پیشبرد و ترقی شرکت و فروش میشود. سود مزایای خریداران میتواند در قیمت های پایین در مقایسه با پیشنهادهای مرسوم، انتخاب گسترده، و بهینه تر در خرید و ارایه آنها همراه با دسترسی 24 ساعته باشد. در جایی که مراجعه به یک فروشگاه الکترونیکی مرتباً تکرار می شود، بازاریابی یک به یک، سود فروشنده و خریدار را با هم افزایش میدهد. درآمد فروشنده از هزینة کاهش یافته، فروش و احتمالاً تبلیغات افزایش خواهد یافت.
بیشتر سایت های اینترنتی تجاری فروشگاه های الکترونیکی (Business- to- Consumer) B2C می باشند. برای مثال (www. Fleurop.com) سایت فروش گل و یا (www. Hiss.com) که سایت فروش بلیط های هواپیما میباشد. یک نمونه از فروشگاه الکترونیکی (Busirneess- to- Busirness) B2B فروشگاه Merk میباشد که ارایه کنندة تولیدات و وسایل آزمایشگاهی است.
این فروشگاه امکان مشاهده و استفادة کاربران ثبت نشده، از بروشورهای محصولات را فراهم میآورد و همچنین برای مشتریان معتبر خود، امکان سفارش و پرداخت به صورت online را میدهد.
2- خرید الکترونیکی (E- procurement)
خرید الکترونیکی شامل، مناقصه و خرید کالاها و خدمات است. شرکت های بزرگ یا مقامات دولتی، برخی اشکال خرید الکترونیکی را روی اینترنت تحقق می بخشند، به عنوان نمونه میتوان به شرکت هواپیمایی ژاپن (www. Jat. Com) اشاره کرد. مزایای خرید الکترونیکی در انتخاب گستردة تولید کنندگان به گونه ای است که باعث هزینه کمتر، کیفیت بهتر، بهبود پخش و کاهش هزینة خرید میشود.
مذاکرات و قراردادها و امکان کار گروهی الکترونیکی، باعث صرفه جویی در وقت، پس انداز، هزینه و داشتن تسهیلات میشود. برای عرضه کنندگان و تولید کنندگان، سود در فرصت های تجاری و بازرگانی بیشتر، احتمالاً درصدر مقیاس جهانی است. هزینه کمتر در ارایة مناقصة جزییات برای شرکت های کوچکتر یا مناقصه مشارکتی (به شرطی که سایت خرید الکترونیکی فرم های مشارکت را داشته باشد) بهتر و مناسب تر است. منبع اصلی درآمد، کاهش هزینه (فرایند مناقصه و به دست آوردن پیشنهادهای بیشتر هزینه دار) میباشد.
خدمات بانکی ارائه شده توسط تجارت الکترونیک
1- تأسیس شبکه دسترسی به اینترنت
تعدادی از بانکها در حال طرح ریزی برای ایجاد راههای ویژه ورود به اینترنت هستند به این ترتیب فروشندگان زیادی میتوانند نسبت به عرضه و نمایش تولیدات خود اقدام نموده و خریداران متعددی نیز محصولات موردنظر خویش را ملاحظه نمایند.
2- تأیید صحت مشخصات مشتریان
برای اینکه مشترکین تجارت الکترونیک در مقابل کلاهبرداری ناشی از سوء استفاده از کارت های شناسائی مصونیت داشته باشند بانکها موظف میشوند در زمینه هویت و شناسایی مشتریان چاره اندیشی نمایند. با استفاده از این روش، هر بانک میتواند مشخصات مشتری خویش را تائید نموده و به عنوان یک واسطه به مشتریان خویش کمک نماید تا هویت مشتریان سایر بانکها نیز تائید گردد. به این ترتیب طرفین معامله از صحت هویت طرف مقابل مطمئن میشوند.
فهرست
عنوان صفحه
مقدمه..................................................................................................................... 3
فصل اول: تجارت الکترونیک............................................................................... 6
تعریف.................................................................................................................... 7
مزایا....................................................................................................................... 7
محدودیتها.............................................................................................................. 10
عواملی که با رعایت کردن آن میتوان به پیشرفت قابل توجهی در تجارت الکترونیکی دست یافت. 11
فصل دوم: طراحی بهینه برای تسهیل تجارت الکترونیکی................................ 15
سرویسهای تجارت الکترونیکی............................................................................. 16
قالب کاری تجارت الکترونیکی............................................................................... 17
مبادله تجاری......................................................................................................... 17
سیستمهای صورتحساب....................................................................................... 18
مبادله داده الکترونیکی........................................................................................... 18
سیستمهای پرداخت اینترنت.................................................................................. 19
راه حلهای امنیتی................................................................................................... 19
معماری تجارت الکترونیکی................................................................................... 21
فصل سوم: مدلهای تجاری در تجارت الکترونیک............................................... 28
فصل چهارم: نقش بانکها در تجارت الکترونیک.................................................. 38
پیشگفتار................................................................................................................ 39
فواید تجارت الکترونیک برای بانکها...................................................................... 40
خدمات بانکی ارائه شده توسط تجارت الکترونیک................................................ 41
اصلاحات راهبردی موردنیاز در نظام بانکی برای تجارت الکترونیک.................. 45
نتیجه گیری............................................................................................................ 48